Blog

zima

Przygotowanie szklarni na sezon zimowy

Profesjonalna szklarnia, aby prosperowała, wymaga odpowiedniej konserwacji. Szczególnie istotne jest w tym zakresie jej przygotowanie do zimy. Polska zima zaś wiąże się nierozerwalnie z niskimi temperaturami i opadami śniegu, stanowiąc realne zagrożenie dla upraw szklarniowych. Przygotowanie szklarni nie powinno być więc dokonywane na ostatnią chwilę.

Przędziorek

Przędziorek w szklarni

Przędziorki to małe, często prawie niewidoczne gołym okiem czerwone lub żółte pajęczaki. Te niewielkich rozmiarów szkodniki, potrafią zaatakować całą uprawę szklarniową, gdzie na małej powierzchni znajduję się duże zagęszczenie roślin. Wystarczy, że szkodnik pojawi się na jednej roślinie, aby w krótkim czasie przenieść się i żerować na wszystkich pozostałych.


Systemy kurtyn szklarniowych

Kurtyny szklarniowe, a oszczędność energii jesienią i zimą

Jesień to okres, w którym hodowcy przygotować muszą się na niższe temperatury na zewnątrz a więc i większe wydatki z tytułu ogrzewania szklarni. Co więcej, wszystko wskazuje na to, iż ceny energii elektrycznej, a w konsekwencji również i innych źródeł ciepła, będą nadal rosły. Znalezienie opłacalnych rozwiązań w zakresie ogrzewania profesjonalnych szklarni w chłodnym okresie jesienno-zimowym staje się z roku na rok coraz ważniejsze.

Lokalizacja dla szklarni

Jak wybrać lokalizację dla profesjonalnej szklarni?

Nie wszystkie profesjonalne szklarnie działają w taki sam sposób i mają takie same cele. Niektórzy z przedsiębiorców postrzegają prowadzoną szklarnię jako swojego rodzaju fabrykę, ukierunkowaną na osiągnięcie maksymalnej skali produkcji, z której odbierane „wyprodukowane” rośliny.
 
Na rynku istnieją również hodowcy, prowadzący bardziej „niszowe” szklarnie, o znacznie mniejszej skali działania, dla których istotne jest wsparcie lokalnej społeczności (zarówno w zakresie sprzedaży jak i zatrudnienia).