Dokładne czyszczenie i dezynfekcja zarówno w przypadku dużych, komercyjnych, jak i małych domowych szklarni powinny przeprowadzać należy po zakończeniu sezonu (przed rozpoczęciem nowej uprawy). Zabiegi te mają nie tylko znaczenie higieniczne. Przede wszystkim znacząco wpływają na stan upraw, stanowiąc skuteczny sposób na walkę ze szkodnikami i chwastami. Z tego powodu tak ważne jest, by przeprowadzić dezynfekcję starannie i we właściwy sposób, stosując najefektywniejsze metody i preparaty.
Marchew to jedno z najpopularniejszych i najchętniej spożywanych warzyw w Polsce. Według statystyk to trzecie, po ziemniakach i pomidorach najczęściej wybierane warzywo przez Polaków. Polska jest również potęgą jeśli chodzi o produkcję marchwi w Unii Europejskiej – plasuje się tam na drugim miejscu.
Uprawa roślin egzotycznych wiąże się z koniecznością zapewnienia odpowiednich warunków. Dlatego w krajach tj. jak Polska (gdzie panują nieco chłodniejsze warunki klimatyczne), do uprawy rośliny egzotyczne i tropikalne uprawiane są w warunkach szklarniowych.