Blog

Mączlik szklarniowy

Mączlik szklarniowy - jak zwalczać?

Mączlik szklarniowy stanowi duże zagrożenie dla upraw - zarówno w szklarniach amatorskich jak i profesjonalnych. Popularnie zwany białą muszką, mączlik nie żyje tylko w szklarniach i pod osłonami, atakuje on również rośliny spotkać w mieszkaniach i na balkonach.

Bezpieczeństwo w szklarni

Jak zadbać o bezpieczeństwo w szklarni?

Przemysł szklarniowy w dzisiejszych czasach ma znaczny wpływ na inne sektory gospodarki. W celu zapewnienia uprawie największej możliwej produktywności konieczne jest dopilnowanie wszelkich standardów bezpieczeństwa. W przypadku szklarni komercyjnej pozwala to zadbać o zdrowie personelu, a także wyeliminować ryzyko kosztów, związanych na przykład z remontem budowli.

Rośliny szybko rosnące

Szybko rosnące warzywa i owoce - do upraw szklarniowych

Uprawa roślin w szklarni umożliwia znaczne przyspieszenie ich wzrostu oraz nadejście momentu zbierania plonów. Wskazuje się na fakt, iż wydawane są one nawet do 6 tygodni wcześniej niż w przypadku roślin znajdujących się w gruncie. Warzywa i owoce uprawiane w szklarni niewątpliwie zapewnią wyższy i szybszy dochód w przedsiębiorstwach wykonujących tego typu działalność produkcyjną.

Storczyk - uprawa

Storczyki - uprawa szklarniowa

Podczas uprawy storczyków w szklarni, niezbędne jest zachowanie kilku, ściśle określonych i skoordynowanych etapów, warunkujących wzrost roślin. Storczyki, w naturalnym środowisku wilgotnych lasów równikowych posiadają nieprzerwany dostęp do rozproszonego, naturalnego światła, codziennego nawadniania oraz wysokiej wilgotności powietrza. Aby zapewnić storczykom warunki rozwoju podobne, do występujących w ich naturalnym środowisku, niezbędne jest odpowiednie wyposażenie szklarni.