Blog

Zioła w szklarni

Uprawa ziół w szklarni

Od zarania dziejów zioła są obecne w wielu kuchniach i kulturach na całym świecie. Służą one jako dodatek do innych potraw czy też są stosowane w medycynie. Przez to uznawane są jako rośliny o uniwersalnym działaniu. Warto zatem wiedzieć czym są zioła, oraz jakie jest ich zastosowanie. Dodatkowo dobrze jest również zapoznać się ze sposobami uprawy ziół przez cały rok.

Wentylator szklarniowy praca

Wentylator szklarniowy - jak poprawić jego efektywność?

Wentylacja to ważny element wyposażenia szklarni profesjonalnych, w których prowadzona jest uprawa roślin na dużą skalę. Ale nie tylko. Kwestia wentylacji jest również istotna obiektach mniejszych. Efektywna praca wentylatorów szklarniowych zależy od wielu czynników, takich jak wielkość urządzenia czy odpowiednie rozmieszczenie. Nawietrzniki powinny mieć możliwie małe wymiary i być usytuowane w takim miejscu, aby nie ograniczały roślinom dostępu do światła słonecznego. Warto również wdrożyć działania, które będą sprzyjały bardziej wydajnemu funkcjonowaniu urządzeń.

Arbuzy w szklarni

Arbuzy w szklarni

Arbuz, a właściwie kawon jest rośliną jednoroczną należącą do rodziny dyniowatych. Spokrewniony jest z dynią, cukinią, melonem, ogórkiem czy patisonem. Pochodzi z Ameryki Południowej. Zewnętrzna warstwa arbuza jest zielona i bardzo twarda. Wewnątrz znajduje się czerwony, soczysty miąższ z licznymi czarnymi pestkami. Arbuz doskonale sprawdza się jako przekąska w letnie dni, ponieważ w 90% składa się z wody. Bardzo dobrze gasi pragnienie i wykazuje właściwości moczopędne. Zazwyczaj kojarzony jest z owocem o kulistym lub owalnym kształcie i ważącym ok. 3-4 kg.

Wilgotność powietrza dla hodowli pomidorów

Kontrola wilgotności podczas uprawy pomidorów

Polska jest jednym z 10 największych producentów pomidorów w krajach Unii Europejskiej. Szacuje się również, że spożycie pomidorów i pochodzących z nich przetworów wynosi ok. 10 kg na każdego Polaka. Wciąż jest to zdecydowanie poniżej europejskiej średniej, jednak - co w tym przypadku bardziej istotne - zapotrzebowanie z roku na rok rośnie. Ponad 20% krajowej produkcji przeznaczane jest na eksport. Aby jednak utrzymywać wyniki sprzedaży, należy dostarczać produkty określonej jakości.