Blog

Papryka w szklarni

Papryka w szklarni

Papryka jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym- stanowi niezastąpiony element wielu dań na niemalże wszystkich kontynentach. W naszej kuchni występuje w różnych postaciach - sproszkowanej, surowej, gotowanej, pieczonej. Produkuje się z niej liczne przetwory i marynaty. Rodzime papryki pochodzące z upraw szklarniowych znajdują rynek zbytu na całym świecie. Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jej prozdrowotne właściwości i walory smakowe znane były na długo przed hiszpańską kolonizacją.

Podłoże w szklarni

Podłoże w szklarni

Oprócz samej konstrukcji ścian i dachu, niezwykle istotnym elementem szklarni jest także podłoże. Prawidłowo wykonane, ułatwia pielęgnację roślin oraz pozwala podtrzymać odpowiednie warunki wewnątrz. Czym warto kierować się, wybierając podłoże do profesjonalnej lub przydomowej szklarni?

Dezynfekcja szklarni

Stuteczna dezynfekcja szklarni

Dokładne czyszczenie i dezynfekcja zarówno w przypadku dużych, komercyjnych, jak i małych domowych szklarni powinny przeprowadzać należy po zakończeniu sezonu (przed rozpoczęciem nowej uprawy). Zabiegi te mają nie tylko znaczenie higieniczne. Przede wszystkim znacząco wpływają na stan upraw, stanowiąc skuteczny sposób na walkę ze szkodnikami i chwastami. Z tego powodu tak ważne jest, by przeprowadzić dezynfekcję starannie i we właściwy sposób, stosując najefektywniejsze metody i preparaty.

Uprawa marchwi w szklarni

Marchew w szklarni

Marchew to jedno z najpopularniejszych i najchętniej spożywanych warzyw w Polsce. Według statystyk to trzecie, po ziemniakach i pomidorach najczęściej wybierane warzywo przez Polaków. Polska jest również potęgą jeśli chodzi o produkcję marchwi w Unii Europejskiej – plasuje się tam na drugim miejscu.