Blog

Rośliny szybko rosnące

Szybko rosnące warzywa i owoce - do upraw szklarniowych

Uprawa roślin w szklarni umożliwia znaczne przyspieszenie ich wzrostu oraz nadejście momentu zbierania plonów. Wskazuje się na fakt, iż wydawane są one nawet do 6 tygodni wcześniej niż w przypadku roślin znajdujących się w gruncie. Warzywa i owoce uprawiane w szklarni niewątpliwie zapewnią wyższy i szybszy dochód w przedsiębiorstwach wykonujących tego typu działalność produkcyjną.

Storczyk - uprawa

Storczyki - uprawa szklarniowa

Podczas uprawy storczyków w szklarni, niezbędne jest zachowanie kilku, ściśle określonych i skoordynowanych etapów, warunkujących wzrost roślin. Storczyki, w naturalnym środowisku wilgotnych lasów równikowych posiadają nieprzerwany dostęp do rozproszonego, naturalnego światła, codziennego nawadniania oraz wysokiej wilgotności powietrza. Aby zapewnić storczykom warunki rozwoju podobne, do występujących w ich naturalnym środowisku, niezbędne jest odpowiednie wyposażenie szklarni.

nawadnianie w szklarni

Sposoby oszczędzania wody podczas upraw szklarniowych

Uprawa szklarniowa pozwala przede wszystkim na szybszą i efektywniejszą uprawę roślin, dzięki zapewnieniu im idealnych warunków do rozwoju. W szklarniach najczęściej uprawiane są warzywa i owoce, oraz gatunki roślin ciepłolubnych. Stworzenie odpowiednich warunków wewnątrz szklani, wymaga jednak zastosowania odpowiednich elementów wyposażenia. Jednym ze szczególnych elementów na jaki należy zwrócić uwagę w przypadku upraw szklarniowych jest nawadnianie. Oto kilka skutecznych sposobów, jak zaoszczędzić wodę podczas upraw szklarniowych. 

Papryka w szklarni

Papryka w szklarni

Papryka jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym- stanowi niezastąpiony element wielu dań na niemalże wszystkich kontynentach. W naszej kuchni występuje w różnych postaciach - sproszkowanej, surowej, gotowanej, pieczonej. Produkuje się z niej liczne przetwory i marynaty. Rodzime papryki pochodzące z upraw szklarniowych znajdują rynek zbytu na całym świecie. Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jej prozdrowotne właściwości i walory smakowe znane były na długo przed hiszpańską kolonizacją.