Blog

nawadnianie w szklarni

Sposoby oszczędzania wody podczas upraw szklarniowych

Uprawa szklarniowa pozwala przede wszystkim na szybszą i efektywniejszą uprawę roślin, dzięki zapewnieniu im idealnych warunków do rozwoju. W szklarniach najczęściej uprawiane są warzywa i owoce, oraz gatunki roślin ciepłolubnych. Stworzenie odpowiednich warunków wewnątrz szklani, wymaga jednak zastosowania odpowiednich elementów wyposażenia. Jednym ze szczególnych elementów na jaki należy zwrócić uwagę w przypadku upraw szklarniowych jest nawadnianie. Oto kilka skutecznych sposobów, jak zaoszczędzić wodę podczas upraw szklarniowych. 

Papryka w szklarni

Papryka w szklarni

Papryka jest szeroko stosowana w przemyśle spożywczym- stanowi niezastąpiony element wielu dań na niemalże wszystkich kontynentach. W naszej kuchni występuje w różnych postaciach - sproszkowanej, surowej, gotowanej, pieczonej. Produkuje się z niej liczne przetwory i marynaty. Rodzime papryki pochodzące z upraw szklarniowych znajdują rynek zbytu na całym świecie. Roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jej prozdrowotne właściwości i walory smakowe znane były na długo przed hiszpańską kolonizacją.

Podłoże w szklarni

Podłoże w szklarni

Oprócz samej konstrukcji ścian i dachu, niezwykle istotnym elementem szklarni jest także podłoże. Prawidłowo wykonane, ułatwia pielęgnację roślin oraz pozwala podtrzymać odpowiednie warunki wewnątrz. Czym warto kierować się, wybierając podłoże do profesjonalnej lub przydomowej szklarni?

Dezynfekcja szklarni

Stuteczna dezynfekcja szklarni

Dokładne czyszczenie i dezynfekcja zarówno w przypadku dużych, komercyjnych, jak i małych domowych szklarni powinny przeprowadzać należy po zakończeniu sezonu (przed rozpoczęciem nowej uprawy). Zabiegi te mają nie tylko znaczenie higieniczne. Przede wszystkim znacząco wpływają na stan upraw, stanowiąc skuteczny sposób na walkę ze szkodnikami i chwastami. Z tego powodu tak ważne jest, by przeprowadzić dezynfekcję starannie i we właściwy sposób, stosując najefektywniejsze metody i preparaty.