Blog

Planowanie szklarni

Jak zaplanować wnętrze szklarni?

W profesjonalnych uprawach szklarniowych wydajność, optymalizacja przestrzeni i efektywność pracy mają kluczowe znaczenie. W przeciwieństwie do małych, przydomowych szklarni, w obiektach przeznaczonych do celów komercyjnych planowanie przestrzeni wymaga bardziej zaawansowanego podejścia. Uwzględnić należy nie tylko potrzeby roślin, ale również automatyzację procesów, przepływ pracy oraz minimalizację strat.

Szklarnia jesienią i zimą

Przygotowanie szklarni na zimę

Ostatnie dni października i pierwsze tygodnie listopada to czas, w którym warto przygotować szklarnię na okres zimowy. Podjęcie odpowiednich kroków pozwoli zabezpieczyć rośliny w szklarni, zwiększyć jej efektywność energetyczną oraz przygotować na kolejny sezon.

Pomidory szklarniowe - najczęstsze choroby

Pomidory szklarniowe - najczęstsze choroby

Najczęstsza przyczyną większości chorób warzyw jest wilgoć zgromadzona na liściach. W przypadku upraw szklarniowych, wilgotność roślin jest kontrolowana, dlatego też choroby rozwijają się w mniejszym stopniu niż w przypadku upraw na zewnątrz.


Uprawy szklarniowe w lipcu

Lipiec jest miesiącem o największej ilości godzin słonecznych i najmniejszym zachmurzeniu. Jest to najcieplejszy okres w roku, a temperatury powietrza sięgać mogą nawet powyżej 30 °C. Ma to ogromne znaczenie jeżeli chodzi o prowadzenie upraw szklarniowych.