Blog

Szklarnia - jaka duża?

Szklarnia - jaka duża?

Przedsiębiorstwa z branży ogrodniczej często decydują się na budowę nowej cieplarni. Dzięki szklarni można nie tylko przedłużyć sezon, ale także wyhodować rośliny, które w normalnych warunkach nie występują na danej szerokości geograficznej.

nowy sezon

Nadchodzi nowy sezon

Początek roku 2021 z pewnością wydaje się być inny, niż początek poprzedniego „nowego roku”. Mimo wszystko, w przypadku prowadzenia szklarni (niezależnie od wielkości upraw), warto zachować odrobinę normalności.

Szklarnia gotowa na zimę

Mimo wciąż panującej, późno jesiennej aury, nadchodzą zimowe dni i temperatury. Jest to dobry moment aby przypomnieć (oraz przeprowadzić) kilka istotnych zabiegów mających na celu przygotowanie szklarni na zimę. Prace wykonane w szklarni w okresie jesienno - zimowym, mają bezpośredni wpływ na prowadzenie upraw i późniejsze wzrosty.

Bakłażan w szklarni

Bakłażan w szklarni

Bakłażan podobnie jak, pomidory czy papryka jest warzywem, świetnie nadającym się do uprawy w szklarni. Jest to roślina ciepłolubna. Uprawa bakłażana szklarniowego jest stosunkowo łatwa, zarówno jeżeli chodzi o uprawy komercyjne jak i hobbystyczne (w małych szklarniach).