Blog

Konserwacja szklarni

Konserwacja szklarni

 

Szklarnia jest trwałą konstrukcją, której głównym zadaniem jest stworzenie optymalnego środowiska do uprawy roślin. Pomocne są w tym zakresie pokrycia, drzwi, zasłony oraz otwory wentylacyjne, w które musi być wyposażony każdy obiekt tego typu.

energia

Jak zmniejszyć zużycie energii w szklarni?

Aby zapewnić ludności stały dostęp do świeżych warzyw i owoców, konieczna stała się uprawa tych roślin pod osłoną, w specjalnych, profesjonalnych szklarniach. Postęp technologiczny, jaki obserwujemy na przestrzeni lat, objął także uprawę szklarniową. Producenci warzyw mają do dyspozycji technologie, które umożliwiają zapewnienie roślinom jak najlepszych warunków.
jesień

Jesień w szklarni

Jesień to doskonały czas, aby zadbać o dobry stan techniczny szklarni oraz przygotować podłoże do kolejnego sezonu produkcyjnego. Sprawdzenie stanu roślin, przeprowadzenie prac konserwacyjnych oraz naprawa sprzętu pozwolą na uzyskanie nowych i zdrowych plonów już wczesną wiosną następnego roku.

Ogórki szklarniowe - kilka faktów

Ogórki to warzywa, które już od XVI wieku powszechnie znajdziemy na polskich stołach. Pomimo tego, że jak podają źródła, na początku nie cieszyły się wielką popularnością, dziś są jednymi z najpowszechniejszych warzyw występujących w europejskich krajach. Swoją popularność zawdzięczają przede wszystkim szerokiemu zastosowaniu – perfekcyjnie pasują zarówno do kanapek, dań obiadowych, jak również do zdrowych sałatek. Mają jednak znacznie większe wymagania pod względem temperatury oraz środowiska niż inne popularne warzywa np. pomidory czy sałata. Przyjrzyjmy się aspektom, o których nie można zapomnieć podczas prowadzenia profesjonalnej szklarni.